Over ons

Loge Phoenix is opgericht door zo’n dertig vrijmetselaars die zich in 1973 afscheidden van verschillende loges van Le Droit Humain, een orde die zich vanuit Frankrijk verspreid had naar andere Europese landen. Deze groep meesters wilde in Nederland onafhankelijk vrijmetselarij kunnen bedrijven, zonder bestuurlijke inmenging van buitenaf en zonder hiërarchische regelgeving vanuit Frankrijk.

Na de oprichting sloten zij zich aan bij een aantal andere loges, die eerder al tot een zelfde besluit waren gekomen en in 1968 de NGGV hadden opgericht. De Nederlandse Grootloge voor Gemengde Vrijmetselarij. Dat was hard nodig want vanuit de maatschappij klonk steeds vaker het verwijt aan het Groot Oosten der Nederlanden, dat zij ontoegankelijk is voor vrouwelijke leden.

De loges, die tot dat moment lid waren van de NGGV, werkten allen in het Schotse rituaal. Loge Phoenix koos er in eerste instantie voor om zowel in het Schotse als Engelse rituaal te werken, maar besloot in een later stadium om uitsluitend met het Engelse door te gaan. Een bijzonder mooi rituaal met een esoterische achtergrond, dat het waard is om te worden doorgegeven.

Loge Phoenix is ook vandaag de dag een levendige werkplaats voor vrijmetselaren, die aan hun intellectuele en spirituele ontwikkeling willen werken.